Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Jak wybrać najlepszą halę na maszyny rolnicze?

Hale dla rolnictwa muszą spełniać różne funkcje, które zależne są od ich przeznaczenia. Jednymi z najbardziej potrzebnych budynków w każdym gospodarstwie są hale na maszyny rolnicze. Najczęściej rolnicy stawiają na budynki o stalowej konstrukcji. Wybór ten bywa nie do końca świadomy, dlatego warto wiedzieć na co zwrócić uwagę przy planowaniu tego typu inwestycji. Więcej…

Jak przygotować dom do sprzedaży, by uzyskać najlepszą cenę?

Współcześnie właściciele domów nie zawsze mają do swoich posiadłości tak sentymentalny stosunek, jaki cechował niegdyś poprzednie pokolenia. Budowa nowoczesnego domu słusznie traktowana jest jako potencjalnie korzystna inwestycja, a częste przeprowadzki nie są niczym nadzwyczajnym. Jednak by energia włożona w budowę mogła zwrócić się przy sprzedaży w postaci zadowalającej kwoty na koncie, ofertę będzie trzeba uczynić przystępną i atrakcyjną. Więcej…

Druk na tkaninach - w jaki sposób przebiega?

Ze względu na rosnące zapotrzebowanie, zarówno prywatnych klientów jak i dużych firm, w ostatnich latach nastąpił dynamiczny rozwój metod drukowania tekstyliów. Pojawił się m.in. haft komputerowy, DTG, Flex czy Termonadruk - wszystkie te metody zapewniają szybkie i precyzyjne odwzorowanie szablonu na tkaninach. Więcej…

Drewno vs cegła - domki z drewna

Domy mieszkalne z drewna to tak naprawdę budowlane puzzle. Wysublimowana technologia, z przyczyny której powstaje nowomodny dom przy śladowym zagospodarowaniu produktów budowlanych i zoptymalizowanej pracy wykonawców bywa konkurencją dla domów stawianych tradycyjnie, czyli z betonu komórkowego lub cegły. Dlatego też domy drewniane posiadają spore krąg entuzjastów. Konstrukcje z drewna własną popularność zawdzięczają fundamentalnym zaletom drewna tj. trwałość konstrukcyjna, optymalna izolacja, znikoma bezwładność termiczna, prostota obróbki oraz wysoki plus estetyczny. Z drewna można wznosić domy przeróżnej wielkości, o możliwej strukturze (w miarę dopuszczalnej przez reguły budowlano-remontowe) i w różnych technikach spojenia (na wpusty, na kołki, na suchoitp.). Więcej…

Paraliż Senny - Z czym to się je?

Paraliż Senny, inaczej porażenie przysenne to stan, w którym doznajemy porażenia mięśni. Możemy bez problemu oddychać, ale nie możemy czymkolwiek poruszyć. Osoby przeżywający to pierwszy raz przeważnie wpadają w panikę, najgorzej jest z tymi którzy nigdy nie słyszeli o paraliżu sennym. Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

5 października 2017 - Siła-wiedzy.pl zaprasza na:

Seminarium "ZARZĄDZANIE SZKOLNĄ INFRASTRUKTURĄ TELEINFORMATYCZNĄ. STANDARDY CYBERBEZPIECZEŃSTWA OBOWIĄZUJĄCE OD 2017 R." Warszawa, 5 października 2017 r. Więcej…

Kiedy warto iść na studia podyplomowe?

Odpowiedź na pytanie postawione w tytule nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy bowiem od tego, czego oczekujesz od takiej inwestycji w dodatkową naukę. Niezależnie więc czy dopiero skończyłeś studia licencjackie, czy już dawno pracujesz w zawodzie i chcesz jedynie poszerzyć horyzonty lub zawęzić i wyspecjalizować swoją wiedzę, studia podyplomowe niewątpliwie są doskonałą opcją, która zaprocentuje w przyszłości. W materiale przedstawiamy dwie ścieżki, którymi możesz się kierować, gdy myślisz o tym, kiedy iść na podyplomówkę. Więcej…

Ekologiczne podpaski i tampony – co wybrać?

Każda kobieta w wieku rozrodczym w trakcie menstruacji musi korzystać z odpowiednich środków higienicznych, czyli przede wszystkim z podpasek lub tamponów. Niestety stosując zwykłe, dostępne w sklepach produkty wytwarza się każdego roku wiele szkodzącym środowisku naturalnemu odpadków. Na szczęście można to łatwo zmienić i zastąpić stosowane dotąd akcesoria, naturalnymi środkami higienicznymi, czyli naturalnymi podpaskami lub tamponami. W artykule dokładnie opisujemy ich najważniejsze zalety i przekonujemy, że naprawdę warto jest się na nie zdecydować! Więcej…

Naturalne środki na komary i owady

Powoli zima odchodzi w zapomnienie i za oknami robi się cieplej. Niestety wraz z wysoką temperaturą pojawiają się różnego rodzaju insekty, muszki i komary. Jak sobie z nimi radzić? Jak skutecznie odstraszyć komary? Czy istnieją tylko chemiczne środki na komary czy też są jakieś naturalne sposoby? Więcej…

Czym jest organizacja pożytku publicznego

O miano Organizacji Pożytku Publicznego, w skrócie zwanej OPP, mogą się starać niemalże wszystkie instytucje czy stowarzyszenia takiego typu, jak fundacje, kluby sportowe, czy wszelkiego rodzaju organizacje, działające jednak na rzecz ogółu społeczności a nie tylko swoich członków. Muszą one spełniać kilka warunków. Więcej…