Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Na czym polega logistyka odzysku?

Logistyka włącza nie tylko procesy prowadzące od producenta do konsumenta, ale również odwrotne. Zajmuje się nimi logistyka odzysku, którą określa się proces planowania, wdrożenia, a także kontroli przepływu towarów od miejsca konsumpcji do miejsca pochodzenia. Głównym celem logistyki odzysku jest odzyskanie wartości czy też właściwe zagospodarowanie surowcami, półproduktami i produktami gotowymi. Więcej…

Odzyskiwanie surowców na ziemi polskiej - ile kosztuje?

Recykling, czyli odzyskiwanie i przetwarzanie śmieci jest obowiązkiem prawnym nałożonym na obywateli i kraje członkowskie przez władze państwa i Unię Europejską. Rachunek ekonomiczny dowodzi, że recykling wiąże się z mniejszymi kosztami produkcji i jest szansą na obniżenie cen produktów wykonanych z odzyskiwanych surowców. Więcej…

Co warto wiedzieć o firmie Ericsson-LG?

Jedną z największych firm obecnych na polskim rynku rozwiązań telekomunikacyjnych jest Ericsson-LG. Produkty tej spółki można znaleźć także u polskich operatorów telekomunikacyjnych. Ericsson-LG dostarcza kompleksowe i nowoczesne rozwiązania telekomunikacyjne, a ich produkty są znane wśród przedsiębiorców na całym świecie i cieszą się dużym uznaniem. W ofercie można znaleźć wiele nowoczesnych rozwiązań telekomunikacyjnych między innymi hybrydowe platformy telekomunikacyjne, nowoczesne systemy IP, jak również dedykowane do nich aparaty telefoniczne. Więcej…

Nie tylko stylowy dodatek, ale i zmiana świata na lepsze. Czyli co oferuje bidon na wodę?

Czy możliwe jest zadbanie o swój komfort przy jednoczesnej trosce o środowisko? Brzmi nierealnie, a jednak. Bidon z filtrem pozwala połączyć te dwa aspekty i odkryć zupełnie nowe możliwości. Poznaj powody, dlaczego już dziś warto zaopatrzyć się w to niezwykłe rozwiązanie. Więcej…

Energooszczędna kuchnia

Producenci sprzętu kuchennego oferują urządzenia, które pozwalają zaoszczędzić na energii. Wybierając AGD warto pamiętać o tym, aby sprawdzać klasę energetyczną i myśleć o oszczędzaniu w perspektywie długofalowej: warto wydać jednorazowo więcej na sprzęt, który będzie tani w eksploatacji. Więcej…
Co kraj to obyczaj

herbata mHerbata od kilku wieków na dobre zadomowiła się w Europie. Dzisiaj bije rekordy popularności, a w każdym domu jest jej co najmniej kilka rodzajów. Zielona, czarna, czerwona, owocowa, a każda z nich ma swoje odmiany i smaki. Gatunków i rodzajów nie sposób policzyć, a jeśli dodać do tego odmienny sposób przygotowania każdego gatunku i różny sposób podania w innych stronach świata, wyjdzie z tego coś, w czym łatwo się zagubić.

W Polsce herbata oszałamiającą karierę zrobiła dopiero niedawno. Dotarła do nas w XVIII wieku i już od progu napotkała opór społeczeństwa. Uważano, że jest gorzka, że niszczy zdrowie, że wywołuje torsje i jest źródłem wszelkich chorób (łącznie z gruźlicą)! Pewnie dlatego nie doczekaliśmy się tradycji picia herbaty tak, jak w innych krajach. Zazwyczaj kupujemy byle co i byle gdzie, bo przyzwyczajeni jesteśmy do brunatnego napoju podawanego w białych kubkach „Społem” jeszcze dwie dekady temu w stołówkach i barach. Oczywiście świadomość się zmienia a i nasze podniebienie z roku na rok staje się wybredniejsze.

Zapytaliśmy o zdanie Witolda Barłoga z redakcji www.herbata.info, który powiedział: "Od kilkunastu, może dwudziestu lat, na rynku funkcjonują i mają się coraz lepiej sklepy specjalizujące się z sprzedaży wyśmienitych herbat, akcesoriów do ich parzenia i dodatków. To jednak nie wystarczy, żeby stworzyć tradycję. A szkoda, bo urok angielskich herbatek i harmonia japońskich przy nich spotkań nam również by się przydały".

Five o'clock

herbata dNa angielskim dworze herbatę spopularyzowała Katarzyna Braganza, małżonka Karola II. Długo opierano się nowemu napojowi, jednak urok picia naparu z ceramicznych miseczek udzielił się najpierw angielskiej arystokracji, a później całemu społeczeństwu. Dziś w prawdzie angielska herbatka nie ma wiele wspólnego z tą historyczną, jednak na temat godziny 5, krążą żarty nie tylko wśród Anglików i Polaków. Angielska herbata to nie tylko tradycyjna godzina. Anglicy zaparzają ją w porcelanowym lub kamionkowym czajniku. Ważne jest, by czajniczek przed zalaniem herbaty był dobrze nagrzany, aby ceramika nie obniżyła temperatury wrzątku. Czajniczek ma pojemność 3-4 filiżanek, a na każdą z nich wsypuje się 3 łyżeczki suszu. Podczas kiedy herbata naciąga, do filiżanek wlewa się gorące mleko, dopiero do niego dodaje się herbatę. Oprócz tradycyjnego mleka do herbaty podaje się cukier lub śmietankę.

чай

W Polsce w latach 80' w wielu mieszkaniach stał samowar. Posiadanie takiego naczynia nie wiązało się jednak z tradycja picia herbaty, ale było efektem pobytu zarobkowego u naszych wschodnich sąsiadów. W Rosji do dziś samowar stoi w centralnym punkcie kuchni bądź pokoju dziennego, a całe rodziny wciąż spędzają wokół niego długie godziny.

Samowar służy do przygotowania wody i podgrzania w porcelanowym czajniczku suszu. Po kilku minutach do suszu dolewa się świeżego wrzątku. Herbata podawana jest w szklankach. Na pewno wiele osób pamięta jeszcze nasze polskie koszyczki do nich. Okazuje się, że tak jak samowar, koszyczki te również przybyły do nas zza wschodniej granicy. Zaparzony napar wlewany jest do szklanek w stosunku 1:5 z wrzątkiem. Do herbaty często podawana jest konfitura lub rum, a to źródło swoje ma w klimacie panującym w tym rejonie świata. Wszak nie wszędzie zima jest tak sroga jak w Rosji.

O tradycji picia herbaty w Chinach można by pisać godzinami. To przecież Chiny są kolebką herbaty i w Chinach przypadek sprawił, że dziś pijemy ten bursztynowy napój. Mimo, iż przez wieki zmienił się sposób uprawy i podania herbaty, do dziś pozostał spokój i harmonia jakie związane są z ceremonią jej picia. Chińczycy wiążą ceremonie picia herbaty z wydarzeniem duchowym. Herbata zaparzana jest w porcelanowych lub glinianych czarkach. Przed zaparzeniem przepłukuje się je wrzątkiem by nie schłodziły naparu. Pierwsze parzenie herbaty jest parzeniem krótkim, a wodę z niego się wylewa. Dopiero następne parzenie jest tym właściwym. Herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Po krótkiej chwili zaparzoną herbatę wlewa się do wysokich, wąskich czarek. Nie wypełnia się ich naparem po brzegi, lecz zalewa do ¾ wysokości po to, by w wolnej przestrzeni swoje miejsce miały wszystkie pozytywne uczucia, spokój, przyjaźń, dobroć. Chińczycy nie maja w zwyczaju podawać dodatków do herbaty. Nie słodzą jej, nie dodają mleka ani konfitury.

Cały smak zawarty jest wyłącznie w herbacie

Magia herbaty daje się poczuć właściwie w każdym zakątku świata. Niezależnie od tego czy pijemy ją z cukrem, mlekiem czy rumem, niezależnie od tego czy podawana jest w filiżance, czarce czy szklance. Wszędzie, na całym świecie od wieków ludzie zbierają się wokół gorącego naparu. Niektórzy widzą w tym wydźwięk duchowy, inni tradycję. Jeszcze inni po prostu delektują się jej smakiem. Z jakiego powodu byśmy jej nie pili, zawsze towarzyszy temu spokój i urok. Herbata zbliża ludzi. To jej magia.

Polecamy także:

Wiedza dostępna tylko po angielsku

Z tym że angielski jest współczesną łaciną i językiem nauki, chyba każdy już się oswoił. Tak się przynajmniej wydaje, dopóki studenci czy pracownicy naukowi, ale także inni profesjonaliści z każdej branży, nie uświadomią sobie, że nadal muszą się uczyć, ale naprawdę mogą polegać tylko na anglojęzycznej literaturze. Więcej…

Energooszczędna kuchnia

Producenci sprzętu kuchennego oferują urządzenia, które pozwalają zaoszczędzić na energii. Wybierając AGD warto pamiętać o tym, aby sprawdzać klasę energetyczną i myśleć o oszczędzaniu w perspektywie długofalowej: warto wydać jednorazowo więcej na sprzęt, który będzie tani w eksploatacji. Więcej…

Drewno vs cegła - domki z drewna

Domy mieszkalne z drewna to tak naprawdę budowlane puzzle. Wysublimowana technologia, z przyczyny której powstaje nowomodny dom przy śladowym zagospodarowaniu produktów budowlanych i zoptymalizowanej pracy wykonawców bywa konkurencją dla domów stawianych tradycyjnie, czyli z betonu komórkowego lub cegły. Dlatego też domy drewniane posiadają spore krąg entuzjastów. Konstrukcje z drewna własną popularność zawdzięczają fundamentalnym zaletom drewna tj. trwałość konstrukcyjna, optymalna izolacja, znikoma bezwładność termiczna, prostota obróbki oraz wysoki plus estetyczny. Z drewna można wznosić domy przeróżnej wielkości, o możliwej strukturze (w miarę dopuszczalnej przez reguły budowlano-remontowe) i w różnych technikach spojenia (na wpusty, na kołki, na suchoitp.). Więcej…

Czy projektor musi być drogi?

Chcesz mieć możliwość oglądania filmów tak, jak w kinie, martwisz się jednak że to kosztowna zachcianka? Nic bardziej mylnego – możesz kupić projektor nawet za niewiele więcej niż kilkaset złotych. Zapomnij o zbieraniu na telewizor! Więcej…

Jak być uprzejmym w sieci - przewodnik po etykiecie cyfrowej

Etykieta, zrozumiana jak zespół norm i wytycznych kierujących naszym postępowaniem w sp[ołęczności, nie redukuje się w tym momencie jedynie do świata faktycznego. W cyfrowej rzeczywistości, w której co chwila konstruujemy związki, przekazujemy informacje i realizujemy transakcje , jest też charakterystyczna etykieta cyfrowa. To komplet reguł ułatwiających poznanie, jak zachowywać się w cyfrowym środowisku, aby byli postrzegani jako osoby biegłe, rzetelne i taktowne. W tym materiale pokażemy, z jakiej przyczyny etykieta cyfrowa jest tak znacząca i jakie reguły powinno się wziąć w rachubę, korzystając z internetu. Więcej…