Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Do czego służą stoły wagowe?

W pracy laboratoryjnej często niezwykle istotną rolę odgrywa precyzja. Wyobraźmy sobie np. laboratorium, w którym pracuje się nad recepturami nowych leków. Nawet najdrobniejsza zmiana składu medykamentu może sprawić, że lek będzie nieskuteczny lub nawet szkodliwy. Taka pomyłka nie musi być wynikiem niewłaściwego działania wagi laboratoryjnej, lecz zakłóceń wynikających z pracy innych urządzeń. Aby uniknąć takich sytuacji, każde laboratorium powinno być wyposażone w stół wagowy. Więcej…

W USA rodzi się więcej bliźniąt

Raport Centrum Leczenia i Prewencji Chorób w USA pokazuje, że panie w Ameryce rodzą coraz więcej bliźniaków. W 1980 roku bliźnięta rodziły się raz na pięćdziesiąt urodzeń, w obecnych czasach odsetek bliźniaczych urodzeń wynosi 3,3%. Więcej…

Papier do pakowania - warto pakować elegancko

Elegancki oraz charakteryzujący się wyjątkowością i urokiem papier do pakowania to tradycyjny i oryginalny sposób okazania szacunku obdarowywanej osobie. Czy to prezent czy też paczka, ozdobny papier idealnie urozmaici podarunek dzięki swoim kreatywnym wzorom oraz przeróżnym, niestandardowym fakturom. Więcej…

Jak stać się mistrzem savoire-vivre

Głosi się, że u podstaw rzetelnego wychowania leży poważanie drugiego człowieka. Faktycznie wskazane jest respektować określonych reguł z uwagi na należyte zależności, dobre maniery stanowczo polepszają zależności międzyludzkie, upraszczają komunikację i przebieg najróżniejszych spraw. Gdy na domiar tego przyuważymy, iż pochodzenie wyrażenia savoire-vivre wywodzi SIĘ ze połączenia francuskich sformułowań „wiedzieć” i „życie”, wówczas będziemy mogli wyciągać wnioski, że to dobre zachowanie w sumie znaczy respektowanie wyznaczonych norm zachowania w celu poprawienia egzystowania w społeczności. Wobec tego wskazuje się, że to antyczni Grecy, którzy bez ustanku kroczyli do doskonałości byli prekursorami savoire-vivre. A ożywienie sztuki dobrego postępowania nastąpił w okresie renesansu, który tak mocno inspirował się klasyczną kulturą starożytnych. Nadzwyczajną uwagę do etykiety przykładano w dyplomacji i formalnych stosunkach na wysokim szczeblu. Ale w drugiej połowie XX wieku statut etyczny zaczął również być uwzględniany w stosunkach biznesowych i oficjalnych spotkaniach w pozostałych domenach społecznych. Więcej…

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej

Czy można zalepić dziurkę w sercu w taki sposób jak zalepia się popsutą dętkę w rowerze? Naukowcy z Harvardu właśnie udowodnili, że jest to możliwe. Dla osób, które cierpią w skutek bardzo częstej wady serca - ubytku przegrody międzyprzedsionkowej, ta nowa metoda stanowi ogromną szansę. Więcej…
Jak jeść mniej

obiad na talerzuNaukowcy dowodzą, iż jedzenie pokrojone na mniejsze kawałki bardziej syci i nagradza niż jednorazowa porcja o tej samej zawartości kalorii, dotyczy to tak samo ludzi jak i zwierząt. Taką preferencję co do doboru postaci pożywienia badacze tłumaczą tym, że jedzenie podane w formie wielu małych kawałeczków wytwarza poczucie większej objętości jedzenia.

małe porcje jedzenia na talerzuBadania przeprowadzone w 1989 roku udowodniły, iż szczury umieszczone w labiryncie o kształcie litery T, wolały wchodzić do ramienia, na końcu którego było wiele mniejszych kąsków, niż do tego, w którym znajdował się jeden kawałek pożywienia o tej samej wartości kalorycznej.

Obecnie badanie powtórzono i otrzymano takie same wyniki. Specjaliści wykonali również próby z ludźmi, zjadającymi cały obwarzanek albo przedzielony na czworo. W następnej kolejności zapraszano ich na duży posiłek i komunikowano im, iż mogą spożyć tak dużo jak zechcą. Wyszło na jaw, że w czasie drugiego posiłku znacznie mniej spożyła grupa, która wcześniej wybrała obwarzanka podzielonego na mniejsze cześci. Badacze uważają, że dowodzi to, że pożywienie podzielone na mniejsze kawałki jest w większym stopniu sycące, a więc kieruje do spożywania zmniejszonej ilości kalorii. Może to mieć duże znaczenie dla osób będących na diecie.

 

Polecamy także:

Bolesność w kręgosłupie

Bóle kręgosłupa nie znikają tak szybko jak tego oczekujemy. To kręgosłup jest istotną podstawą ciała człowieka, na której utrzymuje się wszystko to z czego jest zbudowane ludzkie ciało. Znacząca większość osób ma już duże zwyrodnienia kręgosłupa, jednak wiele osób nie zdaje sobie z tego jeszcze sprawy, tymczasem inni umniejszają wagę problemu lub szukają innych przyczyn. Więcej…

Koszty projektu - jak nimi zarządzać?

Zarządzanie kosztami w projekcie to trudne i pracochłonne zadanie, które wymaga doświadczenia oraz specjalistycznej wiedzy. Pod uwagę należy wziąć bowiem kilka, równoległych czynników. Jak zrobić to dobrze i jakie rodzaje prognozowania mamy do dyspozycji? Poznaj zasady, dzięki którym zarządzanie finansami stanie się znacznie prostsze. Więcej…

Pióro cyfrowe

W dzisiejszych czasach technologia rozwinęła się w takim stopniu, że nie potrzeba już wielkiej zręczności oraz kwalifikacji, żeby pisać bezproblemowo na klawiaturze komputera. Obecnie można posługiwać się piórem cyfrowym, które umożliwia nam pisanie naszym zwyczajnym ręcznym pismem, a specjalne narzędzie pozwala na przekonwertowanie odręcznego pisma w pismo komputerowe. Więcej…

Kierunki techniczne

W obecnych czasach kryzysu ekonomicznego panuje duże bezrobocie. Szacuje się, że ponad 20 % młodych Polaków pozostaje bez pracy. Dużo młodzieży wybiera uczelnie humanistyczne. Więcej…

Makro i Mikro ekonomiczne ujęcie logistyki

Logistyką możemy nazwać wszelkie procesy fizycznego przepływu dóbr materialnych jak na przykład surowce lub materiały, wewnątrz przedsiębiorstwa jak i między różnymi przedsiębiorstwami, a także przepływ towarzyszących tym procesom informacji. Ukierunkowana ona jest na maksymalne zaspokojenie potrzeb klienta przy minimalnych kosztach procesów logistycznych. Więcej…