Najciekawsze artykuły
   W Naszym serwisie

Redakcja

Siła-wiedzy

ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin

tel: 606 281 023
tel: 81 473 2011

email: kontakt@sitte.pl

Partnerzy:

banner cpi

Aktualności

Naturalne środki na komary i owady

Powoli zima odchodzi w zapomnienie i za oknami robi się cieplej. Niestety wraz z wysoką temperaturą pojawiają się różnego rodzaju insekty, muszki i komary. Jak sobie z nimi radzić? Jak skutecznie odstraszyć komary? Czy istnieją tylko chemiczne środki na komary czy też są jakieś naturalne sposoby? Więcej…

Czemu warto się szkolić?

Pomimo, że temat dotyczący szkoleń przewija się od wielu lat, to jednak nadal nie wszyscy odczuwają potrzebę doskonalenia swoich umiejętności. Paradoksalnie, korzystają na tym ci, którzy nie żałują czasu i funduszy na zdobywanie certyfikatów – pracodawcy patrzą na nich bowiem zdecydowanie przychylniejszym okiem. Więcej…

Technika w życiu codziennym

 Technika na dobre zadomowiła się w wielu dziedzinach życia. Trudno jest sobie wyobrazić dzień powszedni bez pralki, lodówki czy telewizora. Ich obecność jest czymś tak naturalnym i zwyczajnym, że aż się nie chce wierzyć, że setki lat temu nasi przodkowie nie znali tych wynalazków. Więcej…

Innowacyjne stoiska reklamowe na targach branżowych - strategie i pomysły dla efektywnego wyróżnienia się

Targi branżowe to doskonała okazja do promocji swojej firmy, nawiązania nowych kontaktów oraz prezentacji swoich produktów i usług. Aby w pełni wykorzystać te możliwości, warto zadbać o innowacyjne stoisko reklamowe, które wyróżni się na tle konkurencji. W tym artykule przedstawiamy strategie i pomysły, które pomogą Ci stworzyć efektywne stoisko na targach branżowych. Więcej…

AI - Artificial Intelligence

Ten rok to następny ogromny krok naprzód dla Artificial Intelligence, innymi słowy sztucznej inteligencji, dlatego że przynależna do Google firma Deep Mind opracowała maszynę, której pierwszy raz w historii udało się pokonać człowieka w bardzo skomplikowaną, starożytną grę planszową Go. Jak się okazuje to nie wszystko, gdyż IBM opracowało całkowicie nową technologię, dzięki której komputery mogą poczynić jeszcze większy postęp i pracować jeszcze szybciej niż do tej pory. Więcej…
Jak stać się mistrzem savoire-vivre

Głosi się, że u podstaw rzetelnego wychowania leży poważanie drugiego człowieka. Faktycznie wskazane jest respektować określonych reguł z uwagi na należyte zależności, dobre maniery stanowczo polepszają zależności międzyludzkie, upraszczają komunikację i przebieg najróżniejszych spraw. Gdy na domiar tego przyuważymy, iż pochodzenie wyrażenia savoire-vivre wywodzi SIĘ ze połączenia francuskich sformułowań „wiedzieć” i „życie”, wówczas będziemy mogli wyciągać wnioski, że to dobre zachowanie w sumie znaczy respektowanie wyznaczonych norm zachowania w celu poprawienia egzystowania w społeczności. Wobec tego wskazuje się, że to antyczni Grecy, którzy bez ustanku kroczyli do doskonałości byli prekursorami savoire-vivre. A ożywienie sztuki dobrego postępowania nastąpił w okresie renesansu, który tak mocno inspirował się klasyczną kulturą starożytnych. Nadzwyczajną uwagę do etykiety przykładano w dyplomacji i formalnych stosunkach na wysokim szczeblu. Ale w drugiej połowie XX wieku statut etyczny zaczął również być uwzględniany w stosunkach biznesowych i oficjalnych spotkaniach w pozostałych domenach społecznych.

Norm savoire-vivre jest bardzo dużo, gdyż normy te odnoszą się do każdej dziedziny naszego życia. Przyjrzyjmy się choć kilku z nich, zwłaszcza tym, które nawiązują do naszego postępowania przy stole i relacji zawodowych. zwracamy się do wszystkich osób w towarzystwie z szacunkiem. Wyłączamy telefon, słuchamy wszystkich z atencją.

Jak się witać?

W naszej polskiej kulturze mężczyźni całowali na powitanie kobietę w rękę. Wespół z rozwojem etykiety na oficjalnych spotkaniach, odchodzi się od takiego postępowania. Zawsze wypada podać rękę, ścisnąć ją lekko, nie potrząsając. Jeżeli osoby w towarzystwie są równorzędne pod względem pozycji zawodowej, to kobieta pierwsza wysuwa dłoń. Starsza osoba także ma pierwszeństwo przed młodszą. W spotkaniach biznesowych zaś nie liczy się płeć, ani wiek, lecz ranga. Pierwsza zawsze wita się osoba z najwyższym pozycją zawodową.

Savoire-vivre przy stole

Do stołu siadamy w miejscu ustalonym na ogół wizytówką. Siedzimy prosto, opierając się o oparcie krzesła. Nogi trzymamy na podłodze, nie krzyżujemy ich. Dłonie natomiast delikatnie opieramy o stół. Nasza postawa powinna być wyprostowana, nie nachylamy się nad talerzami. Sztućce z niewielką porcją jedzenia wkładamy na prosto do ust. Ważne jest, aby siedząc przy stole opanować równocześnie sztukę przyjemnej rozmowy i jednoczesnego konsumowania posiłku. Reguła wydaje się łatwa - adresujemy jakąś uwagę, lub kwestię do wspólbiesiadnika po prawej, nabieramy malutką porcję potrawy na łyżkę wkładamy do ust, konsumujemy i z pustą buzią rozmawiamy z sąsiadem po lewej. Ponownie nabieramy pokarm, konsumujemy i kontynuujemy rozmowę. Ten model może wydawać się sztuczny i bezrefleksyjny, ale ma on na celu uskutecznienie dwóch istotnych reguł - kulturalnego konsumowania ( i zjedzenia!) posiłku i równoczesnej miłej konwersacji z osobami towarzyszącymi. Pamiętajmy, iż nie otwieramy ust pełnych jedzenia.

Przyszykowaną na stole serwetkę rozwijamy na kolanach, w taki sposób, by znajdowała się poniżej linii stołu. Sztućce do dania głównego zazwyczaj spoczywają najbliżej talerza, następnie do ryb, a do przystawek są w następnej kolejności. Łyżka do zupy spoczywa po prawej stronie jako ostatnia. U wierzchołka talerza leżą sztućce deserowe. Naczynia na napitki zestawione są w następującej kolejności: trochę dalej szklanka na wodę, następnie kieliszek na czerwone wino, na białe i na końcu na musujące napitki i likiery. Po lewej stronie talerza ustawiana jest filiżanka na kawę. Wszystkie trunki popijamy małymi łyczkami, kieliszki stale podtrzymujemy w palcach za nóżkę, a samą filiżankę podnosimy za uszko.

Po zakończeniu posiłku bezwzględnie czekamy na sygnał gospodarzy, wówczas, gdy oni dadzą znak, możemy zdjąć serwetkę z kolan, odłożyć ją przy talerza i nie szurając krzesłem wstać i rzec „dziękuję”.

Płeć niekiedy ma sens

Mimo Pomimo tego, iż w stosunkach biznesowych najistotniejsze jest dystynkcja, jakie się piastuje, są sytuacje, w których kobieta ma wyższość. W przypadku wspólnego biznesowego posiłku, w urzędowej formie, mężczyzna odsuwa krzesło kobiecie zajmującej miejsce w sąsiedztwie. Przy wstępowaniu do pomieszczenia albo do windy zawsze kobieta wkracza pierwsza. W przypadku jednakże, kiedy drzwi otwierają się do środka pierwszy wchodzi mężczyzna, dlatego że to on otwiera i przytrzymuje kobiecie drzwi. Zazwyczaj również przepuszcza się jako pierwszego klienta, jako sygnał szacunku i gotowości do poparcia.

Reguł savoire-vivre jest niesłychanie mnóstwo i faktycznie warto ten temat zgłębić w wyższym stopniu na swój użytek. Zazwyczaj znajomość całkowicie zaakceptowanych reguł przyzwoli nam właściwie zachować się w bardzo różnych miejscach. Zawsze jednakże wyjeżdżając do kraju o całkowicie różnej kulturze wypada zapoznać się z normami tam panującymi.

Polecamy także:

Jaki rozmiar kontenera wybrać?

Nawet niewielki remont mieszkania może wiązać się z powstaniem sporej ilości gruzu i odpadów budowlanych. Jednym z najlepszych sposobów na ich utylizację jest wynajem kontenera o odpowiedniej pojemności. Jakie typy pojemników oferują firmy, jak duży powinien być zbiornik, który pomieści wszystkie niezbędne materiały i jak wypożyczyć kontener, by nie przepłacać? Więcej…

11 października 2017 - Siła-wiedzy.pl zaprasza na:

Szkolenie "EFEKTYWNA KOMERCJALIZACJA BADAŃ NAUKOWYCH” Warszawa, 11 października 2017 r. Więcej…

Jak zrobić kompost na pryzmie?

Kompost jest łatwo dostępnym i odpowiednim dla wszystkich roślin nawozem. Zwiększa zawartość próchnicy i poprawia strukturę gleb. Kompost na pryzmie powinien być umiejscowiony w półcieniu, gdzie będzie chroniony przed wiatrem i słońcem. Więcej…

Jak powstaje wizytówka?

W dzisiejszych czasach, gdziekolwiek pójdziemy lub z kimkolwiek się spotkamy, jesteśmy zasypywani różnego rodzaju wizytówkami biznesowymi. Mogą one być proste, zwyczajne lub bardziej kreatywne, finezyjne. Wszystko to zależy od osoby, do której wizytówka należy. Więcej…

Jak zaprojektować stand reklamowy, by stał się najlepszą wizytówką firmy?

Standy stanowią podstawę strategii marketingowej każdej firmy, która stara się pozyskać klientów w sposób bezpośredni – poprzez reklamę indoor lub outdoor. Podczas projektowania takiej konstrukcji nie można zapomnieć o nowoczesnym designie, lecz równie ważne jest zadbanie o czytelność przekazu i jego wartość merytoryczną. Podpowiadamy, jak powinien wyglądać stand reklamowy, by sprawdził się w roli profesjonalnej wizytówki firmy. Więcej…